Dat hangt af van wat u belangrijk vindt. Uiteraard zal de prijs voor veel energieconsumenten doorslaggevend zijn in hun keuze voor een energiecontract, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen:
- Vaste of variabele energiecomponent: net zoals bij een woonlening kan u kiezen voor een energiecontract met vaste energiecomponent (die niet verandert) of met een variabele energiecomponent (die mee daalt of stijgt met de prijzen op de energiebeurzen). Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
- Looptijd: kiest u liefst een energiecontract van onbepaalde duur, of een contract van bepaalde duur (1 tot 5 jaar) dat u elk jaar moet vernieuwen? Opgelet: als u zelf geen actie onderneemt, wordt u contract stilzwijgend verlengd, mogelijk naar een ander en duurder tarief.
- Herkomst van de geleverde elektriciteit: als u het belangrijk vindt waar de energie die u verbruikt vandaan komt, kan u de Herkomstvergelijker gebruiken. Wil u er zeker van zijn dat u alleen groene (duurzame, hernieuwbare) energie verbruikt, dan kan u dat controleren door de Groencheck te doen.
- Dienstverlening: ook de bereikbaarheid van uw leverancier, de manier waarop u uw factuur krijgt (bij de goedkoopste contracten zal alle communicatie meestal volledig digitaal verlopen), de klachtenbehandeling, kunnen meespelen in uw keuze voor een energiecontract en een energieleverancier. Als particuliere energieverbruiker kan u de Servicecheck doen om de dienstverlening van de verschillende leveranciers te vergelijken.